U bent hier

Activiteiten tijdens Dag van het Wad

Op zaterdag 30 juni is de Dag van het Wad. Op Texel worden verschillende activiteiten georganiseerd om het wad onder de aandacht het brengen. Van een robbentocht met een zeehondenwetenschapper aan boord tot een wadexcursie. Bij Ecomare zijn de bewoners van het wad onder de microscoop te bekijken.

Het thema van de dag is wetenschap op het wad. Dit sluit naadloos aan bij de expositie Waddenstad in Ecomare, die gaat over het onderzoek aan allerlei aspecten van de zee en het wad. In de expositie kunnen bezoekers tussen 9.30 en 15.30 onder microscopen en binoculairs wadpieren, zagers, schelpen en wadslakjes bewonderen. Het ingraven van deze dieren kan bekeken worden en er is een medewerker aanwezig om erover te vertellen.

Om 10 uur is er een speciale excursie over oude vangsttechnieken door vissendeskundige Hans Witte. De excursie vindt plaats bij de NIOZ-haven, waar een oude komfuik in zee ligt. Vroeger viste men met fuiken en kommen. In de excursie worden oude vangsttechnieken uitgelegd en wordt de komfuik geleegd. De vangst is altijd een verrassing! De vissen worden bekeken en gemeten en vervolgens teruggezet in zee. De excursie kan geboekt worden via de website van Ecomare.

Waddenveer De Vriendschap vaart om 12.00 en 13.15 uur uit voor een robbentocht met een wetenschappelijk tintje. Er vaart een zeehondenonderzoeker mee die onderweg vertelt over de grootste bewoner van het wad. De vaartochten kunnen geboekt worden op waddenveer.nl.

Om 16 uur zijn er twee excursies op het wad bij De Cocksdorp: een wadexcursie en een onderzoeksprogramma. Het onderzoeksprogramma combineert een wadexcursie met zelf onderzoek doen. De deelnemers bepalen de dichtheid van wadpieren en  hoeveel dieren van elke soort voorkomen in een stuk van de bodem. Het verschil tussen zanderig en slikkig wad wordt bekeken en de concentratie zand en slik bepaald. Voel je wadonderzoeker! Meer informatie en boeken op de website van Ecomare.

Bronnen: 

Ecomare

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie