U bent hier

Tentoonstelling over visserskinderen bij Museum Kaap Skil

"Poep je niet, dan rust je toch" aldus Willem van der Vis die begin 20e eeuw als kind meewerkte in de visserij. Soms was hij zó moe dat hij alleen naar de wc ging om even te kunnen zitten. Kinderen werkten in de visserij net zo hard als de volwassenen. Dit is het onderwerp van de nieuwe tentoonstelling bij Museum Kaap Skil 'Trui aan, trossen los. Het leven van visserskinderen rond 1900'.

Uitgangspunt van de tentoonstelling was het derde boek van Stella Ruhe over visserstruien. Na Visserstruien I en II heeft zij een boek over kindervisserstruien geschreven. Trui aan, trossen los gaat echter over meer dan alleen truien. De tentoonstelling laat zien hoe de kinderen meewerkten, zowel de jongens als de meisjes. Rond 1900 was kinderarbeid heel gewoon; iedereen moest bijdragen aan het gezinsinkomen.

Toen conservator Alec Ewing zich in het onderwerp verdiepte, ontdekte hij dat de situatie in de visserij op Texel heel anders was dan in de rest van Nederland. Waar het in de grote vissersplaatsen langs de Nederlandse kust op industriële wijze georganiseerd was, was het op Texel kleinschalig en in familieverband. Hier hielpen de kinderen met alle werkzaamheden mee. Ook binnen Texel waren er verschillen. Oudeschilders visten in kleine blazers op de Waddenzee, Oosterenders hadden grotere schepen en visten op de Noordzee.

Annelies Verbrugge, medewerker educatie en expositie van Stichting Texels Museum, heeft de tentoonstelling vormgegeven. Ze heeft het speels opgezet, met grote zeilen, foto's, filmbeelden en natuurlijk truien. De tentoonstelling gaat over kinderen en is ook gericht op kinderen. Er kan gevist worden op verschillende soorten zeedieren, er is een foto-bootje en in de kinderhoek zijn allerlei activiteiten te doen. Locatiemanager Corina Hordijk is enthousiast: "De tentoonstelling is heel mooi geworden. In augustus zijn we Kindermuseum en daar past deze tentoonstelling heel mooi bij". Trui aan, trossen los blijft in elk geval tot in het voorjaar te bezichtigen.

Average: 5 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie