U bent hier

Jubileumjaar vuurtoren geopend

De Texelse vuurtoren bestaat 150 jaar. Het jubileumjaar is op maandag 31 maart feestelijk van start gegaan. Harry de Graaf hield een mooi betoog over de toren, waarna de medewerkers van de vuurtoren de vlag hesen bij het nieuwe toegangshek.

Ereburger
Texels Ereburger Harry de Graaf wist zijn gehoor te boeien met anekdotes, liedteksten en zijn eigen mening over de toren. Ondanks dat hij de toren sinds de verbouwing van 1948 “plomp, lijkend op een thermosfles” noemt, ziet hij er toch het belang van in. Niet meer voor de scheepvaart, maar vanwege het eilandgevoel, de toeristen en de mooie plaatjes.

Landmark
De vuurtoren is een van de meest gefotografeerde objecten van Texel. Daarom is er een fotowedstrijd georganiseerd, waaraan mensen kunnen deelnemen met een mooie, bijzondere of gekke foto van de vuurtoren. Tot en met augustus kunnen foto’s gestuurd worden naar info@vuurtorentexel.nl.

Tentoonstelling
In de toren is dit jaar een tentoonstelling te zien over wat het bouwwerk in de anderhalve eeuw  van zijn bestaan heeft doorstaan. Het gaat vanzelfsprekend over de beschietingen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de techniek, de bemensing en de inspanningen die zijn gepleegd om te voorkomen dat de toren in zee zou verdwijnen. Sinds 1 april is de toren weer dagelijks open.

Bronnen: 

Ecomare

Average: 4 (2 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.
afbeelding van Pietjepier
Natuurlijk felicitaties voor het 150 jarig bestaan. Graag had ik gelezen dat dit feest te danken is aan de bedenker van de Eijerlandsedam dr. Henk Schoorl. Als dit sturingselement niet was aangelegd was de toren in het Eijerlandsegat gestort. Met name de enorme zandplaat die de Eijerlandsedam heeft ingevangen zou een voorbeeld moeten zijn om dit elders ook te realiseren zodat er minder zandsuppleties nodig zijn. Minder zandsuppleties is beter voor natuur, milieu en de schatkist.

Advertentie