U bent hier

Verrassende feitjes over bijtjes Ecomare opent bijententoonstelling

Welk insect vliegt, zoemt en verzamelt nectar en stuifmeel? Iedereen weet hoe een bij eruit ziet, maar dat er wel 360 verschillende soorten bijen zijn, dat maar één soort honing maakt en dat een heleboel soorten niet in kolonies leven, dat is voor veel mensen nieuw. Dit soort dingen kun je te weten komen in de tentoonstelling Nederland Zoemt, die vandaag bij Ecomare is geopend.

Nederland Zoemt gaat over de wilde bij. In de tentoonstelling ontdekken bezoekers op een interactieve manier het leven van de wilde bij. Wat een gesjouw met die grote klompen stuifmeel en wat is die bloem diep, met de nectar helemaal in de kelk!

Het gaat slecht met de bijen. De tentoonstelling geeft daarom ook tips over wat iedereen zelf kan doen om de bijen te helpen. Rommelhoekjes in de tuin laten staan, bijvoorbeeld. Verdorde holle plantenstengels worden gebruikt voor woonruimte. En natuurlijk: tegels eruit, bloemen erin.

Arthur Oosterbaan maakte, als projectleider, de tentoonstelling voor elf natuurmusea in Nederland. Acht panelen zijn in al die musea gelijk, maar voor Ecomare heeft hij er een negende aan toegevoegd. Dit paneel gaat over de Texelse bijen en waar ze vooral voorkomen.  Speciale aandacht gaat uit naar de Texelse zandbij, een bij die zo kenmerkend is voor het eiland dat hij het woord Texels in zijn naam heeft.

Op zaterdag 21 en zondag 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijenteldag. Meer informatie hierover is te vinden op www.nederlandzoemt.nl. Uiteindelijk doel van het platform is het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Bronnen: 

Ecomare

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie