U bent hier

Laat jonge haasjes zitten

Een eenzaam jong haasje in het veld dat niet gewond is, heeft geen hulp nodig. De moederhaas is het grootste deel van de dag niet bij haar jongen. De jongen verlaten al enkele dagen na de geboorte de nestplek en komen er tegen de avond naar terug om gezoogd te worden. Een jong haasje dat alleen is, is zijn moeder dus niet kwijt.

Hazen hebben een heel eigen wijze van zorg voor hun kroost. Een hazenmoeder laat haar jongen vrijwel meteen na de geboorte alleen achter in het nest. Zo zijn de jongen het veiligst voor roofdieren: de moederhaas verraad niet waar de jongen zijn. Jonge haasjes zijn klein en geurloos en worden daardoor niet snel gevonden door rovers. De gezinsleden komen een paar keer per etmaal bij elkaar in het nest, zodat de jongen gezoogd kunnen worden.

Onlangs werd er een jong haasje naar Ecomare gebracht. Het diertje zat op een plek waar voortdurend mensen langskwamen. In de opvang bleek hij gezond en goed doorvoed te zijn, dus het lijkt erop dat de moeder gewoon voor hem zorgde. Doordat hij door mensenhanden was opgepakt, was terugbrengen helaas geen optie meer. Hij was zijn bescherming, de geurloosheid, immers kwijt. Daarom wordt hij nu in de opvang verzorgd. In dit soort situaties kan een haasje wel verplaatst worden naar een nabij gelegen rustig stukje groen, door hem met een schone doek op te pakken. De moederhaas roept haar jongen tegen zonsondergang en zo zullen ze elkaar dan weer terugvinden. In het algemeen geldt: grijp zo min mogelijk in!

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie