U bent hier

Observatorium Ecomare

Ecomare op Texel heeft een nieuw observatorium. In mei 2013 opende het officieel. Het observatorium en de bijbehorende sterrenzaal maken onderdeel uit van het veldcentrum van Ecomare.

Sterrenkijkers
In het observatorium staat een aantal sterrenkijkers in een vaste opstelling onder een afrolbaar dak. Op de open middag zijn leden van Sterrenwacht De Jager aanwezig om te vertellen over de apparatuur en wat er allemaal mee gezien kan worden. Bij droog weer kan er door de telescopen gekeken worden.

Sterrenzaal
De sterrenzaal op de begane grond is als derde zaal aan het veldcentrum gebouwd. Blikvanger in de zaal is een wandvullende schildering van ons zonnestelsel, opgebracht door airbrushkunstenaar Rob Smidt. Op de open middag draait er een presentatie over de bouw van het observatorium, kunnen kinderen een sterrenkaart knutselen en is er een sterrenquiz.

Duinpan
Voor de sterrenwacht is het observatorium een enorme verbetering. Voorheen bouwde de sterrenwacht de telescopen voor elke kijkavond opnieuw op in “het zwarte gat”, een duinpan bij Ecomare. Dit kostte veel tijd en kon alleen als het zeker was dat het niet ging regenen. Door de vaste opstelling en het afrolbare dak zullen vanaf nu de kijkavonden veel vaker door kunnen gaan. Naast kijkavonden worden er ook nachtwandelingen, dagprogramma’s en cursus “Sterrenkijken voor beginners” georganiseerd.
Foto Observatorium

 

 

Bronnen: 

Ecomare

Average: 2.5 (2 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie