U bent hier

Waddenboek – Van Helsdeur tot Duivels Hoorn

Pieter de Vries van Texel maakte een prachtig fotoboek over het Waddengebied van Helsdeur tot Duivels Hoorm, van het westelijke deel naar het oostelijk deel van de Waddenzee. Hij zette er zijn mooiste foto’s in, geschoten vanuit grote hoogte.

Fotograaf
Pieter de Vries is fotograaf van Texel. Hij streeft ernaar zijn ultieme Waddenboek te maken en komt er met de uitgave van Van Helsdeur tot Duivels Hoorn heel dicht bij. HIj is in 1950 in Den Helder geboren en woont en werkt zijn hele leven op het Waddeneiland Texel. Zijn ouders woonden ook op Texel, maar voor de bevalling moest zijn moeder even naar het ziekenhuis. Vandaar dat er niet Texel maar Den Helder op zijn geboortebewijs  staat. Hij specialiseerde zich in de luchtfotografie en vond in Piet Standaard min of meer zijn eigen piloot. Ze vliegen regelmatig boven de wadden en dan gaat de camera steevast mee.

Fries
Hij is ‘van Texel’, het Noord-Hollandse eiland, maar spreekt vloeiend Fries. Zijn moeder kwam uit Leeuwarden en zijn vader uit Wyns. Thuis op Texel spraken de De Vriezen Fries met elkaar. Toen hij op de kleuterschool kwam moest hij het Nederlands nog leren.
Hij bekwaamde hij zich in de fotografie en al jaren kamt hij de Waddenzee uit op zoek naar de mooiste plekjes voor de mooiste foto’s. Hij krijgt zelfs tips van zeilers en bootjesvolk die hem vertellen waar iets bijzonders is te zien of waar een fantastisch plekje is dat zijn camera waard is.

Helsdeur
Het fotoboek Van Helsdeur tot Duivels Hoorn verscheen op 16 augustus 2014. De fotograaf gaf het in eigen beheer uit. Het bevat 24 van zijn mooiste luchtfoto’s van het wad van de laatste vijf jaar. Pieter de Vries gaf het uit ter ere van de vijfde verjaardag van de Waddenzee als Werelderfgoed. Bij de foto’s staan exacte coördinaten van de plek. De Texelaar geeft met zijn boek mee dat we trots moeten zijn op dit prachtige gebied dat bij onze achterdeur ligt. Geniet ervan, zegt de fotograaf en wees er voorzichtig mee.

Veel te zien
De fotograaf vindt dat er veel te zien is in het waddengebied en vanuit de lucht al helemaal. Hij verbaast zich over de meest bizarre vormen, schaduwen en reflecties. Hij verwondert zich over de weerspiegeling van de wolken in het water. Het lijkt soms net of een zandbank in het water zweeft, zegt Pieter de Vries over wat hij ziet als hij naast de piloot in het vliegtuigje zit. Hij hoort ook de verhalen die bij de gefotografeerde objecten en landschappen horen. Zoals over de ruïne van een Duitse vuurtoren die gewoon blijft staan en inmiddels een nestplaats voor aalscholvers is geworden. Hij weet ook dat er een renbaan in de Waddenzee ligt. De Duitsers hebben hem op het wad aangelegd. Eens in het jaar zijn daar harddraverijen waar duizenden mensen op afkomen.

Stroomnaden
Pieter de Vries plaatste foto’s van stroomnaden bij de Engelsmanplaat, van monsters in het water en zandbanken in de wolken. Het is allemaal te zien in het waddengebied, dat zich uitstrekt over drie landen, bijna 60 eilanden heeft met 1 tot 21.000 inwoners, waar drie rivieren op uitkomen (de Weser, Elbe en Eems). Het gebied heeft twee marinebases, in Den Helder en in Wilhelnshaven. Er liggen drie wereldhavens aan de Waddenzee: Wilhemshaven, Bremerhaven en Hamburg. Er liggen meerdere kleine havens aan zoals Harlingen, Den Helder, Eemshaven, Delfzijl, Emden, Bremen, Cuxhaven en Esbjerg. Er zijn tientallen vissershavens waarvan sommige bij eb droogvallen. Er zijn vele veerhaven, er zijn dammen en enkele jachthavens. Sommige eilanden zijn per smalspoor te bereiken, bij eb via een weg of grindweg. Er is toerisme, er zijn olie- en gasboringen, offshore, zoutwinning en er zijn windturbineparken. Tussen al dat kabaal zijn er vele verstilde plekken te vinden en mooie vormen en structuren te zien.

Van Helsdeur tot Duivels Hoorn
De titel van het boek benoemt twee plekken aan de Waddenzee. Helsdeur is te vinden bij Den Helder en Duivels Hoorn aan de andere kant van het wad, in Denemarken. Duivels Hoorn vind je niet op de kaart. Het is het einde van de Waddenzee, bij het Horns Rev, een rif bij de meest westelijke punt van Denemarken, bij Huk. Het rif is er zo gevaarlijk dat de Nederlanders er op hun zeekaarten 'Duivels Hoorn' bij schreven.
Het boek heeft een voorwoord in het Nederlands, Engels en Duits. Het is te bestellen via www.pieterdevriesfotografie.nl/shop
Prijs: € 29,95 + € 6,95 verzendkosten.

International Fine Art Photography
Special Air Photo Services
Pieter de Vries

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie