U bent hier

De Traanroeier vrij toegankelijk op Open Molendag

Op zaterdag 12 mei is de landelijke Open Molendag. Bij molen De Traanroeier staan de deuren van 10 tot 16 uur open. Belangstellenden krijgen via de ingang aan de Barentszstraat gratis toegang. De molenaars zijn aanwezig en er worden pannenkoeken gebakken. Na dit weekend wordt het riet op de molen vervangen en kan het monument twee maanden niet bezocht worden.

Wie wordt er nou niet blij van een draaiende molen?! Als het voldoende hard waait, kunnen de molenaars tarwe malen op de windkracht. Bij mindere wind draaien de wieken wel, maar hebben ze onvoldoende kracht om de zware molenstenen in werking te zetten. Dan laten de molenaars de molen 'voor de prins' draaien. Het verschil in geluid en gevoel is frappant: een molen waarmee gemalen wordt beweegt en stampt, een molen die voor de prins draait is bijna geluidloos.

Vrijwilligers bakken op Open Molendag traditiegetrouw pannenkoeken van meel van de molen. Ze worden voor €1,- per stuk verkocht. Ook zijn er kilopakken tarwe- en speltmeel te koop. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van De Traanroeier. Wie lid is van de Rabobank kan de molen ook steunen door op De Traanroeier te stemmen in de Clubkas Campagne. Bij voldoende geld kan er een weerstation worden gekocht.

Dankzij het winnen van de BankGiro Loterij Molenprijs en bijdragen van de Gemeente Texel, het prins Bernhard Cultuurfonds, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en STIFT, kan het riet op zowel de kap als de romp van De Traanroeier worden vervangen. De rietdekker begint op 14 mei met het opbouwen van steigers op de omloop, waarna eerst de kap en daarna de romp zal worden gedaan. Alle gebouwen van Museum Kaap Skil blijven toegankelijk, op de molen na. De rietdekker verwacht zo'n acht weken nodig te hebben voor dit werk.

Bronnen: 

Kaap Skil

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie