U bent hier

Molen De Traanroeier draait weer

Sinds de najaarsstorm van 13 oktober 2013 stond De Traanroeier stil. Verschillende latten en kleppen van de wieken waren kapot gewaaid. Afgelopen twee weken heeft molenmaker Poland de schade hersteld en tegelijk het schilderwerk op grote hoogte aangepakt. Mede dankzij een royale bijdrage van ondernemersvereniging Oudeschild is de klus geklaard en kan de molen weer draaien.

Om tot de nok van de molen te kunnen komen, zetten de molenmakers met een telekraan een kleine kraan op de omloop van de molen. Nu de molenmakers er toch waren om de stormschade te herstellen, kon meteen ook het noodzakelijke schilderwerk gedaan worden. Hierdoor kon de Stichting De Traanroeier besparen op het transport en de huur van de kraan. De kosten van de gehele klus liepen daardoor wel behoorlijk op.

De Ondernemersvereniging Oudeschild heeft € 2500,- bijgedragen voor het schilderwerk. Dit is een flink deel van de kosten van het schilderen. De molenaars en bestuursleden van De Traanroeier waren hier dan ook heel blij mee!

Tijdens het werk stuitten de molenmakers op twee verrotte korte schoren. Na rijp beraad is besloten deze grenen steunbalken te laten vervangen door hardhouten exemplaren. Hiermee was natuurlijk wel weer een extra kostenpost gemoeid.

Molenaar Klaas Veenbaas en vrijwilliger Ron Latjes hebben de 24 kleppen van de wieken zelf geschilderd. Al met al is er twee weken hard gewerkt aan de molen. De molenaars hebben de molen inmiddels weer laten draaien en zijn tevreden met het resultaat van alle inspanningen. De bewoners en bezoekers van Oudeschild kunnen nu dus weer genieten van het draaiende visitekaartje van het dorp.

Bronnen: 

De Traanroeier

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie