U bent hier

Plaggenhut bij Ecomare geopend

Onder een waterig zonnetje is op woensdag 18 december de plaggenhut bij Ecomare officieel in gebruik genomen. Voor de gelegenheid stelden de bewoners Pagga, Antje en hun twee kinderen hun huisje open.

Replica
De ouderwetse plaggenhut staat op het buitenterrein van Ecomare, aan de rand van de duinen. Het is een replica van de huisjes van de Texelse duinbewoners, die tot in de twintigste eeuw her en der in de duinen stonden. Texelaars noemden zo’n hutje vroeger een ‘zooien huus’ of zóónekeet. Kees Gorter, alias Pagga, en zijn vrouw Antje Dekker waren duinbewoners die in zo’n soort huis woonden. Ze leefden van wat de natuur en hun schrale moestuintje opbrachten en van gejutte spullen van het strand. Pagga verhuurde zich bovendien als knecht aan boeren.

Hutje
Mieke Bon, Quinten van Katwijk en diens twee kinderen Lieke en Ole vertolkten Antje, Pagga en hun kinderen tijdens de opening. Na een kort toneelstukje mochten de bezoekers het hutje betreden en werden zij op soep getrakteerd.

Pagga en Antje
In de plaggenhut wordt het leven van Pagga en Antje aanschouwelijk gemaakt. Het wordt gebruikt voor educatieve programma’s aan schoolklassen en voor bezoekers. De plaggenhut maakt deel uit van het project ‘Westelijke Waddenpoort’ bij Ecomare en is gesubsidieerd door STIFTexel, Staatsbosbeheer, het Nationaal Park Duinen van Texel en het Waddenfonds.

Op de foto staat  Pagga, Antje en hun twee kinderen voor hun zooien huus.

Bronnen: 

Ecomare

Average: 3.7 (3 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie