U bent hier

Tewaterlating fuikenbootje bij Kaap Skil

Hans Jongendijk, vrijwilliger van Museum Kaap Skil, had er een megaklus aan: het opknappen van het fuikenbootje van het museum. Op donderdag 28 juni werd het prachtig gerestaureerde bootje te water gelaten. Het beeld van de Skilsloot met het Skilder straatje in het openluchtmuseum is weer compleet.

Het bootje hoort sinds jaar en dag bij het museum. Het was echter in zeer slechte staat toen Jongendijk besloot zich erover te ontfermen. De ervaren zeeman zag al meteen dat het geen Texels fuikenbootje was. Deze hadden namelijk twee boegen, omdat ze in smalle slootjes werden gebruikt waar ze niet konden keren. En de kikkers en dollen die erop zaten, moesten er ook af.

Jongendijk restaureerde het bootje grondig. Hij deed dit op het museumterrein, waar het meteen een bezienswaardigheid was voor de bezoekers. Jongendijk maakt deel uit van de vrijwilligers van Museum Kaap Skil, die verhalen vertellen en ambachten tonen. Hij is dus wel gewend om zijn werkzaamheden met het publiek te delen. Hij heeft dan ook menig bezoeker uitleg gegeven terwijl hij aan het bootje timmerde, schuurde en schilderde.

Het bootje is onder luid applaus en begeleid door zeemansliederen te water gelaten. 

Bronnen: 

Kaap Skil

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie