U bent hier

The Chieftains in Tønder

The Chieftains uit Ierland treden op 31 augustus 2014 op in Tønder op het Tønder Festival. De groep uit Dublin bestaat inmiddels uit vier leden: Paddy Moloney, Séan Keane, Kevin Conneff and Matt Molloy. Tijdens het concert zullen gastmusici op het toneel springen en meespelen.

The Chieftains maakten Ierse traditionele muziek toegankelijk voor miljoenen mensen. De band begon eind jaren ’60, in Dublin en speelt nog steeds. Ze zijn op Keltische Muziek Festivals te horen en treden op met de groten der aarde op muziekgebied. The Chieftains speelden aanvankelijk alleen traditionele Ierse folk, maar zijn zich meer en meer gaan interesseren voor andere folkmuziek en integreerden die in hun muziek. Ze onderzochten Spaanse en Franse folk, bezochten Nashville en werkten samen met Chinese musici. Ze inspireerden velen en namen platen samen met pop- en rocksterren op. In Waterport, West Ierland, staat een pub van een oud-Chieftains speler.

Wereldmuziek
The Chieftains staan aan de bron van wat we tegenwoordig wereldmuziek noemen. In de jaren ’70 waren zijn de wereldmuziek.
In jaren ’60 verzamelde uillean piper Paddy Moloney in Dublin een aantal muziekvrienden om zich heen. Violist Martin Fay, Seán Potts op tin whistle, fluitist Micheal Tubridy en David Fallon op bodhrán namen samen met Paddy Moloney hun eerste album op in 1963. De naam van de groep is gebaseerd op een gedicht Death of a Chieftain, Dood van een hoofdman. De muzikanten hadden al samen gespeeld in een folk orkest en in de jaren ’50 in en rond Dublin al menig sessie met elkaar gespeeld.
Het album weerspiegelt een nieuwe benadering van het spelen van traditionele Ierse muziek via interpretatie en ordening. Het album met instrumentale muziek was een bijzonderheid in die tijd. The Dubliners en The Clancy Brothers brachten ook Ierse muziek, maar dan met zang.

Tweede album
Na vijf jaar bracht de groep zijn tweede album uit, Chieftains 2. De spelers in de band wisselden. In 1966 kwam bodhrán speler Peadar Mercier bij de groep. Hij verving David Fallon die al wat ouder was. Seán Keane kwam in  er 1968 als violist bij, naast Martin Fay. Derek Bell trad begin jaren ’70 toe tot de groep. Tegen de tijd dat het tweede album werd uitgebracht, Chieftains 2, was de reputatie van de groep die traditionele muziek op een vernieuwende manier speelde gevestigd. De erkenning brak echt door met hun derde album dat in 1971 werd uitgebracht: Chieftains 3. Beroemdheden als Peter Sellers, Mick Jagger en Marianne Faithfull ontdekten de muziek en waardeerden het. The Chieftains maakten naam in Groot Brittanië en Amerika. In 1972 spelen ze voor het eerst in New York en in 1973 en 1974 maken ze hun eerste succesvolle tournees.

Harp en film
Begin jaren ’70 voegde Moloney de harp toe aan de groep. Klassiek geschoolde harpist Derek Bell trad toe en bodhrán speler Peadar Mercier verliet in 1973 de groep ten tijde dat het album Chieftains 4 wordt uitgebracht. Voordat hij full-time Chieftain werd, trad Bell al een aantal keren met The Chieftains op en bleef hij lid van het BBC-orchestra. In 1975 werden alle Chieftains full-profs. Op dit vierde album staat ondermeer MNA na hÉireann, Women of Ireland. Een prachtig stuk, dat zo populair werd dat vele pop-stations op de Britse eilanden het draaiden. De muziek komt terug in Stanley Kubricks film Barry Lyndon uit 1975, met Ryan O'Neal en Marisa Berenson. De soundtrack droeg bij aan het succes van The Chieftains.

Zang en dans
In 1975 werd de groep uitgeroepen tot Melody Maker's Group of the Year en versloeg daarmee de Rolling Stones en Led Zeppelin. De populariteit groeide wereldwijd en hun eerste concert als professionele artiesten deden ze in 1975 in een uitverkochte Royal Albert Hall in Londen. Tot die tijd was musiceren voor de bandleden hun nevenberoep geweest. Peadar Mercier verliet in die tijd de groep en Kevin Conneff trad in zijn plaats. Conneff, een begenadigd bodhrán speler, bracht een nieuw element in: zang. Tegelijk met de zang trad ook de dans toe tot The Chieftains act.

Grammy nominatie
The Chieftains leverden ook muziekaal een bijdrage aan de Franse-Ierse film The Purple Taxi (Un Taxi Mauve), geregisseerd door Yves Boiset. Ook is hun werk in de late jaren 1970 en vroege jaren 1980 te horen bij diverse documentaires.
Hun eerste Grammy nominatie in 1978 voor Chieftains 7 in de categorie Ethnic Recording beloofde meer toekomstig succes. Er zouden vele nominaties en ook uitgereikte awards volgen.
In het album Chieftains 7 bracht elk bandlid een stukje muziek in, dat was weer iets nieuws. De release van Chieftains 8 was het laatste album met Seán Potts op fluit en Michael Tubridy op fluit en concertina. Beide mannen traden terug en namen afscheid van de groep. Met Chieftains 8 brak een nieuw tijdperk aan, met een nieuwe weg en nieuwe uitdagingen.

Molloy
Oude vriend van Moloney, Matt Molloy, trad in 1979 toe. Molloy speelde voorheen bij de Bothy Band en Planxty. Het is diezelfde Molloy die in Waterport een eigen muziekkroeg heeft met prachtig oud interieur. Het nummer Boil The Breakfast Early, op het album Chieftains 9, is mede door Molloy’s bijdrage een succesnummer geworden. In 1979 beleven The Chieftains in het Phoenix Park in Dublin een enorm succes. Ze speeden voor een menigte van 1,35 miljoen mensen, die was samengekomen om paus Johannes Paulus II in Ierland te verwelkomen. The Chieftains waren de openings act. Moloney zei daar zelf over dat ze het voorprogramma vormden van hoofdprogramma Paus.

China
The Chieftains zijn in de jaren 1980 een gevestigde groep. Ze komen op radio en televisie en leveren in 1982 de muziek voor een miniserie naar Thomas Flanagan’s roman Het Jaar van de Fransen. Ze maken dan ook hun acteerdebuut, want ze spelen in de minserie de muzikanten.
In 1983 vormt hun bezoek aan China een hoogtepunt. Van dat bezoek is een album en video gemaakt: The Chieftains in China, die wereldwijd werd uitgezonden. De groep speelde daar ook met Chinese musici en ze waren de eerste muziekgroep die optrad op de Chinese Muur.

Amerika
Ze maakten meer filmmuziek en ontvingen diverse awards.
The Chieftains tourden over de hele wereld en op veel verschillende locaties en ook met een aantal orkesten. Ze werkten met danstheater en ballet en deden talloze televisie-en radio-optredens over de hele wereld. Ze zelfs muzikale gasten op het Amerikaanse late-night tv-programma Saturday Night Live in 1979. In 1983 was het de eerste groep die in de Verenigde Staten in het Capitool mocht spelen en een volgend belangrijke gebeurtenis in hun doorbraak in de VS was een optreden in 1986 in NBC's The Today Show.

Step dancers
In de jaren ’80, The Chieftains bestaan dan 25 jaar, voegden ze een element aan hun show toe: Irish step dancers. Ze introduceerden de Ierse dans ondermeer in Amerika nog voordat de Riverdance er immens populair werd. Het wakkerde ook in Ierland de belangstelling voor de dans aan.

Van Morrison
In 1986 werkten ze samen met Van Morrison aan opnames die ze Irish Heartbeat noemen. Ze vierden hun 25-jarig bestaan met een speciaal programma en ze kwamen uitgebreid aan het woord in het Ierse tv-programma, The Late, Late Show. Ze werden in 1989 door de Ierse regering geprezen als Muzikale Ambassadeurs van Ierland, een grote eer voor de groep.

Grammy’s
The Bells of Dublin, een Kerstalbum uitgebracht in 1991, werd het eerste gouden album van de groep. Het was een van de eerste albums van The Chieftains waaraan ook andere artiesten meewerkten, ondermeer Jackson Browne en Marianne Faithfull. Andere albums die jubelend zijn ontvangen, zijn twee waar de Ierse fluitist James Galway meespeelt. Het best verkochte album aller tijden voor de groep is The Long Black Veil, waarop ook het nummer met Van Morrison, Have I Told You Lately That I Love You, te horen is.

Chief
Een grote eer viel hen te beurt in maart 1995, toen ze tot erechiefs van de Oklahoma Choctaw Nation benoemd werden, nadat Paddy Moloney hen had bedankt toen hij vernam dat de Choktaw meer dan 150 jaar geleden Ieren hadden geholpen tijdens de Grote Honger. Het was de eerste keer dat niet native Americans deze titel kregen.

Spanje
De muziek bracht de groep over de hele wereld en in 1996 kwamen ze in Spanje. Daar verkenden ze de muziek van Galicië en koppelden dit aan de Ierse en dit resulteerd in het album Santiago. Voor dat album krijgen ze in 1997 een Grammy Award, voor het beste World Music album. Ze ontvingen ook een Emmy Award voor hun muziek bij de documentaire The Long Journey Home: De Ieren in Amerika. Het album laat ondermeer nieuwe composities horen, geïnspireerd op de Ierse diaspora en haar bitterzoete erfenis met bijzondere aandacht voor de Gorta Mor, De Grote Honger, en de daaruit voortvloeiende massale uittocht vanwege de hongersnood en de opwerking van de Ieren in de Amerikaanse samenleving.

Dublin
In 2000 keerden The Chieftains terug naar de traditionele muziek met het album Water From The Well, Op 17 december 2000 werden The Chieftains in Dublin geëerd met een Lifetime Achievement Award van The Irish Music Magazine. Een eer die een erkenning is voor hun werk voor Ierse muziek en de Ierse cultuur. De release van een compilatie-album, The Wide World Over, uitgebracht in 2001 is een dwarsdoorsnede van hun 40-jarige carrière in de muziek. Martin Fay besloot in 2001 te stoppen. De groep verloor een vriend bij de aanslagen van 11 september 2001 en in 2002 kreeg Paddy Moloney toestemming om op Ground Zero ter ere van die vriend en voor de reddingswerkers een stuk op zijn fluit te spelen. In datzelfde jaar kreeg de groep een lifetime achievement award van de BBC2 Folk Awards.

Nashville
Toen de groep veertig jaar bestond gingen ze nog een keer naar Nashville om nader kennis te maken met de Amerikaanse bluegrass muziek en de relatie met de Ierse traditionele muziek. Er volgden opname sessies met artiesten als Alison Krauss, Del McCoury en vele anderen en het resulteerde in de release van Down the Old Plank Road - The Nashville Sessions. Het werd weer een prijswinnend album.
In het Ryman Auditorium in Nashville werd een historische concert gegeven dat werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van harpist Derek Bell.

Op 17 oktober 2002 overleed plotseling in Phoenix.

Films
De Ierse president Mary McAleese eerde The Chieftains in december 2002 voor hun bijdragen aan de Ierse muziek en cultuur. Dat jaar werkten ze ook weer mee aan films, ondermeer Martin Scorsese film, Gangs of New York met in de hoofdrol Leonardo DiCaprio, Daniel Day Lewis en Cameron Diaz.
The Chieftains houden van live optredens en ze doen dat nog steeds: op 31 augustus in Tønder.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie