U bent hier

Finale Culturele Hoofdstad 2018

Vrijdag 6 september 2013 beslist de internationale jury of Lwd2018 definitief de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 wint. Een super spannend moment voor Leeuwarden en Fryslân. Dat moment is live mee te maken. Vanaf 14.00 uur op het Gouverneursplein is er een live verbinding met de locatie in Amsterdam waar de jury de uitslag om 16.00 uur bekend maakt.

Programma
14.00 uur - Aanvang met optredens van dichters, muzikanten en bands die ons het afgelopen jaar enorm geholpen hebben.
Live interviews met het team van Lwd2018 in Amsterdam
16.00 uur - Live verslag persconferentie vanuit Felix Meritis in Amsterdam
16.30 uur - Reacties op de uitslag vanuit Amsterdam door het team Lwd2018 18.30 uur
Wanneer Lwd2018 de titel wint en het aantal bezoekers te groot is voor Leeuwarden culinair, dan wordt het programma gecontinueerd op het Gouverneursplein
19.00 uur – Ontvangst team Lwd2018 uit Amsterdam op Leeuwarden Culinair.

Winnen of verliezen en vieren
Leeuwarden wint graag, maar ook als de stad verliest wordt er gevierd dat er met zoveel enthousiaste mensen een enorme positieve ontwikkeling in gang is gezet. “Een beweging die na 6 september doorgezet moet worden,” zegt de organisatie Lwd2013.

Vier juryleden
De jury kwam maandag 2 september om de stad te beoordelen. Vier juryleden reden eerst naar Leeuwarden om later de twee andere steden, Eindhoven en Maastricht, te bezoeken.  Het waren Nynke Stellingsma, directeur van de Stadsschouwburg en de Oosterpoort in Groningen, Sir Jeremy Isaacs, een grootheid in de Britse cultuurwereld, Jordi Pardo Rodriguez uit Spanje en de Nederlandse ontwerper Dingeman Kuilman. Zij vertegenwoordigen dertien juryleden. Jurylid Isaacs bedankte de organisatie voor de “extreem goed georganiseerde en extreem interessante dag”, en voor de “verbijsterende gastvrijheid, die elke hoop de bodem inslaat dat ik mijn buikje nog de baas word.” Tot slot zei hij: “Jullie hebben jezelf recht gedaan.”

Presentatie en vragen beantwoorden
Donderdag 5 september volgt de presentatie in Amsterdam. In een half uur tijd worden de plannen van Leeuwarden gepresenteerd en daarna heeft de jury anderhalf uur om vragen te stellen. Directeur Oeds Westerhof, burgemeester Fred Crone, Jeffrey Meulman van het Theaterfestival Amsterdam, zangeres Nynke Laverman en muzikant Sytze Pruiksma zijn daarbij aanwezig. Ira Judkovskaja, artistiek leider van toneelgroep Tryater, doet de regie. 

Bronnen: 

Lwd2018

Average: 4 (2 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie