U bent hier

Graffiti-kunst Writer’s Block geeft Culturele Hoofdstad nog meer kleur

Leeuwarden is de komende anderhalve het kloppende graffitihart van Nederland. Gerenommeerde Friese en internationale kunstenaars beschilderen in deze periode enkele grote en kleinere stadsmuren. ,,De stad wordt hun canvas en expositieruimte tegelijk”, aldus Peter Reen en Serge Hollander, de initiatiefnemers van het mural art festival Writer’s Block. ,,De Culturele Hoofdstad van Europa krijgt zo nog meer kleur op de wangen.” Het evenement maakt deel uit van de Re-Opening van Leeuwarden-Fryslân 2018 en gaat vrijdag 5 oktober in het bijzijn van de kunstenaars van start.

In totaal realiseren de kunstenaars ‘2018 vierkante meter’ streetart in Leeuwaren. En passant rekenen deze (jonge) makers af met oude dogma’s en creëren ze voor Leeuwarden nieuwe uitgangspunten. Want Writer's Block wordt een jaarlijks terugkerend evenement waar mural-art en street-art in al zijn vormen en verschijningen centraal staan.

De eerste editie van het evenement buiten de programmering van het LF2018-jaar vindt eind juni 2019 plaats in Leeuwarden. Dit jaar waren al previews van Writer’s Block te zien naast de entree van Stadsschouwburg De Harmonie, op de zijmuren van de Arriva-remise en langs de bouwschutting in de Grote Hoogstraat.

,,Writer’s Block wordt de grootste gratis viering van openbare kunst van het noorden”, aldus de organisatie. Met kunst buiten de musea, de galeries en de ateliers krijgt de bruisende Friese jonge (street) art-scene een platform waarop lokaal en internationaal talent zich aan een breder publiek toont.

,,Heel bewust koppelen we lokaal talent aan gerenommeerde namen. De Leeuwarder straatkunstenaars LJ van Tuinen, Roy Schreuder en Etrs de Retro nodigden zelf hun uit om samen met hen een groot kunstwerk te maken in Leeuwarden.” Etrs de Retro koos voor Mr. Woodland (Duitsland) met wie hij samen een kunstwerk maakt op Stadsschouwburg De Harmonie. Roy Schreuder voorziet met Flying Fortress (Duitsland) de wanden van het voormalige Aegon-gebouw (Stadsoase/Markt058) van een muurtekening en LJ van Tuinen koos John Pugh (USA) – die vrijdag niet bij de officiële start kan zijn - uit voor een kunstwerk op het Gemeentehuis (Nieuwestad-zijde). ,,De gasten zijn stuk voor stuk aansprekende internationale namen die speciaal voor de Re-opening naar Leeuwarden komen.

Writer’s Block-organisatoren Peter Reen en Serge Hollander bedachten naast deze werken het onderdeel ‘Speak Your Truth’: een plek waar het gesproken woord en de vrijheid van meningsuiting domineren. Ze nodigden hiervoor de Maltese kunstenaar Twitch en de Amsterdamse Fake Stencils uit. De Haniasteeg is gedurende de Re-opening hun speeltuin.

Vrijdag 5 oktober is aan de achterzijde van de Stadsoase/Markt058 (kant bij ingang parkeergarage) een persbijeenkomst met fotomoment. In het bijzijn van de deelnemende kunstenaars gaat Writer’s Block dan officieel van start. Uw redactie is vanaf 16.00 uur van harte welkom voor een uitgebreide toelichting op het evenement.

Bronnen: 

LF2018

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie