U bent hier

King of the Bottleships

Jonny Reinert was meesterbouwer scheepjes in de fles. In Neuharlingersiel aan de Duitse waddenkust, staat een museum vol met scheepjes van zijn hand.

Reinert
Jonny Heinrich Reinert werd geboren op 19 mei 1929 in Herne, Duitsland, een stad in Noord-Rijnland-Westfalen, in het Ruhrgebied. Hij overleed op 22 augustus 2004.

Autodidact
Zijn liefde voor de bouw van schepen in flessen ontwikkelde hij als twintiger. Hij was een autodidact die voortdurend werkte aan het onder de knie krijgen van nieuwe technieken. Elke fles was volmaakter gebouwd dan de vorige. In de loop der jaren heeft hij het bouwen van schepen in flessen verheven tot kunst op het hoogste niveau van detail en nauwkeurigheid.

Flessenhals
Tussen 1967 en 1972 werkte hij voor de Buddelschiff-Museum in Neuharlingersiel. Daar zijn 98 van zijn schepen in flessen permanent tentoongesteld. Andere modellen staan in Cuxhaven Duhnen in Hotel Galerie Schiffsmuseum. Op 13 augustus 1982 vestigde hij zijn eerste wereldrecord door een schip te bouwen in de grootste fles. Het werd opgenomen in het Guinness Book of World Records. In 1985 vestigt hij een nieuw record door een walvisvangst tafereel te bouwen in een hand geblazen 129 liter fles. Onder de vele materialen die hij gebruikte waren fijn hout, messing en koebeen. De onderdelen voor zijn schepen bouwde hij buiten de fles die hij vervolgens assembleerde in de fles. Het uiteindelijke product is vaak tien tot twintig keer groter dan de opening van de flessenhals.

Koning
Naast zijn schepen in flessen, bouwde Reinert gehele maritieme voorstellingen in flessen. Zijn museum-modellen en een aantal van zijn originele bouwtekeningen zijn in tal van maritieme musea en particuliere collecties te vinden. Quiz-master Hans Joachim Kulenkampff bezat een echte Reinert, net als Koning Juan Carlos I van Spanje.
In zijn leven bouwde Reinert meer dan 800 modellen, variërend in grootte van een 0,7 liter fles brandewijn tot een 129 liter fles. Hij wordt wel de King of the Bottleships.

 

Bronnen: 

folkartinbottles.com
buddelschiffmuseum.de

Average: 3.5 (2 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie