U bent hier

Scheepjes in de fles museum

In Neuharlingersiel staat vlakbij de havenkade een Scheepjes in de fles museum, het Buddelschiff Museum. Het is een klein museum, gerund door een man met zeebenen en het staat tot de nok gevuld met grote en kleine scheepjes in flessen.

Unieke vloot
In het vissersdorpje Neuharlingersiel, het dorpje met een prachtige haven aan de Waddenzee met kaden tot in het dorp, ligt een aan unieke vloot voor anker. Meer dan honderd schepen in flessen staan uitgestald. Flesjes van  0,7 liter tot reuzeflessen van 60 liter. Ze zijn gevuld met originele modellen van antieke schepen tot nucleaire onderzeeër.

Zeebonk
Achter Restaurant Janssen’s staat een houten zeeman in gestreepte trui op voor een deur die openstaat. Het is de entree van het Scheepjes in de fles museum van Neuharlingersiel. Een man die er uitziet als een zeebonk past in het plaatsje: hij staat achter de kassa, leidt mensen rond en beantwoordt vragen. Het museum is een juweeltje en het stat vol met kleine hoogtepunten. Een van de hoogste hoogtepunten wordt gevormd door het vlaggenschip van admiraal Nelson. Ook de zinkende Titanic (1912) is nagebouwd in een fles. Het is gebouwd door de legendarische koning van de scheepjes in de fles, Jonny Reinert.

Tekeningen
Naast de scheepjes in flessen bezit het museum talrijke tekeningen, zeldzame foto's en scheepsportretten. Het museum organiseert regelmatig wisseltentoonstellingen over bijvoorbeeld visserij en zeescheepvaart.

Vertellen
Het museum wordt beheerd door mannen die van alles kunnen vertellen over zeevaart, maar ook bekend zijn met het vervaardigen van scheepjes in de fles. Ze vertellen er graag over en zijn trots op het museum, dat een van de kleinste musea aan de Duitse waddenkust is. Er zijn ook workshops scheepjes in de fles maken te volgen.

Scheepsportretten
In 2013 heeft het museum een bijzondere wisseltentoonstelling van scheepsportretten. Verschillende types zeilschepen uit de periode 1787 tot 1916 zijn als schilderij te zien. Het oudste scheepsportret is een schilderij van de Franse brik uit 1787. Het is een van de oudste Kapitäns Bilder in Duitsland. Veel van de scheepsportretten worden in het Buddelschiff Museum voor het eerst aan publiek getoond.

Van maart tot oktober
Het museum is van midden maart tot eind oktober dagelijks geopend, ook in de Kerstvakantie en de carnavalsweek.
Geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

Buddelschiff Museum
Am Hafen Westseite 7
26427 Neuharlingersiel

Bronnen: 

Persbureau Ameland

Average: 2 (2 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie