U bent hier

Zon Maan Wolken, dagboek van een schilder

Het hele jaar 2013 heeft Anke Roder aan een bijzonder project gewerkt. Elke dag legde ze het licht in een schilderij vast en de invloed daarvan op het landschap rondom. Zo ontstond in 365 schilderijen de reeks Zon Maan Wolken. Samen vormen de schilderijen een staalkaart van het licht, van soms een heldere lentedag, van een avond in de herfst, soms zelfs van het nachtelijk duister. Zo komen wolkenpartijen, maanstanden, warme en koele dagen en allerlei gradaties licht en donker voorbij.

Wasschilderijen
Niet alleen de kleuren van het licht zijn buitengewoon, ook Roders schildertechniek is uitzonderlijk. Anke Roder maakt wasschilderijen. Door pure bijenwas met pigmenten te vermengen, weet ze diffuse kleurtinten te bereiken. Die ‘wazige kleuren’ geven de werken een bijzondere uitstraling.

Waddenkust
Vanaf het moment dat Anke Roder (Bayreuth, 1964) zich in Noord-Groningen vestigde, werden de waddenkust en de landbouwgebieden haar belangrijkste onderwerpen. Het fletse waddenlicht en de openheid van het vlakke polderland vinden in haar schilderijen weerspiegeling in uiterst sobere, verstilde composities die zich sterk richten op de materie. 

Zon Maan Wolken
Zon Maan Wolken van Anke Roder is van 5 april t/m 22 juni te zien bij Galerie Vis, Noorderhaven 40 in Harlingen. In dezelfde periode wordt haar werk getoond in Museum Belvédère in Heerenveen.

Bronnen: 

Waddenvereniging

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie