U bent hier

Leeuwarden licht op tijdens Luna

Leeuwarden maakt zich op als stad van het licht. Aanstaand weekend van 22 tot en met 24 november verrassen kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland met weergaloze mediakunst de binnenstad tijdens het Leeuwarden Urban Night Adventure, oftewel LUNA. Hiernaast is er vanalles te beleven op het gebied van film-, licht- en geluidskunst. Iedere avond vanaf 17:00u belooft een verrassend avontuur in het donker.

Enkele highlights uit het programma
Blokhuispoort | VISUAL PIANO door Kurt Laurenz Theinert (DE)

De Blokhuispoort wordt volledig omgetoverd tot een muzikale, visuele ervaring. Met een keur aan muzikanten speelt Duitse kunstenaar Kurt Laurenz Theinert ieder uur een live concert, uiteenlopend van jazz en funk tot techno met onderwijl enorme panorama projecties van abstracte patronen, dansende lijnen en de mooiste kleuren. Bij het aanslaan van de toetsen van z’n Visual Piano ontstaan nieuwe grafische vormen in de projecties. Onder andere speelt hij met wereldartiest The Electric Diplomat, Tim Vine met een weergaloos slotconcert op zaterdag 24 november om 22:30u.

Wilhelminaplein | LUMENUS door Lumus Instruments (NL)

Hier staat een meterslange, interactieve lichtconstructie van staven en staalkabels die elkaar in balans houden. Wanneer je het aanraakt, genereert het immense kunstwerk een visuele reactie. Specifiek dit kunstwerk is te danken aan PyraSied Xtreme Acrylic, de kunststofgroothandel gevestigd in Leeuwarden die, vanwege hun aanbod, veel met lichtfestivals samenwerkt. Lumenus is gemaakt door studenten van de TU in Eindhoven met hun materiaal, dat erom bekend staat licht mooi te spreiden.

Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk 12 | BOWLS door Ken Matsubara (JPN)

Een ervaring die niets anders vraagt dan om ervaren te worden: de Japanse Matsubara onderzoekt met indrukwekkende poëtische beelden hoe we herinneren en heden en verleden met elkaar verbinden. Een fascinerend kunstwerk met gebruik van diverse media in de unieke, serene en historische setting van de Doopsgezinde Kerk.

De Leeuwarder grachten | LICHTKAHN door RaumZeitPiraten (DE)

Reizend over de Leeuwarder grachten vind je de Duitse kunstenaarsgroep RaumZeitPiraten. Met zelfgebouwde LED- en laserprojectoren maken zij speelse projecties op gevels, muren, water en bomen die je de omgeving met totaal andere ogen laten zien.

A guide to Leeuwarden
Onder andere bovenstaande kunstwerken zijn tijdens LUNA te bewonderen. Deze zijn te bezoeken ‘op de bonnefooi’, maar ook A Guide to Leeuwarden verzorgt tot en met zaterdag ieder uur een rondleiding langs de lichtkunstwerken door de binnenstad, beginnend vanaf de Stadsoase in Leeuwarden. Meer informatie hierover is te vinden op www.aguidetoleeuwarden.nl/lunatour.

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie