U bent hier

Gaswinning bij Ternaard laatste project voor NAM in Fryslân

Het is een opmerkelijk contrast achter de Waddendijk bij het Friese dorp Ternaard. Op 12 oktober vertelt een NAM-woordvoerder in reactie op het nieuwe regeerakkoord dat de gaswinning in Ternaard het laatste nieuwe project van NAM zal zijn in Fryslân. Twee weken later pleit Stedin, het bedrijf dat aardgas en elektriciteit aan huishoudens in Noordoost-Fryslân (en in Zuid-Holland, Utrecht, Amstelland en Kennemerland) levert, voor het uitfaseren van aardgas. Gek, een gerenommeerde landelijke transporteur roept op om aardgas niet meer te gebruiken, terwijl Nederlands machtigste mijnbouwbedrijf vastbesloten blijft aardgas weg te halen onder het kwetsbare natuurgebied van Werelderfgoed Waddenzee.

Het laatste project van NAM
Zal het er ook echt van komen? Immers, niet alleen Stedin pleit voor afbouw van gasgebruik en daarmee de afbouw van gaswinning. Ook het Duitse Öko-Institut en het Nederlandse ingenieursbureau Ecofys pleiten voor een duidelijke afbouw van zowel gaswinning als gasgebruik. Zij sluiten aan bij een lange reeks wetenschappers, ondernemers en politici die erkennen dat het einde van het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas hard nodig is. 

Mensen uit de omgeving van Ternaard maken zich zorgen over de gevolgen van aardgaswinning voor bezit en natuur. Natuurbeschermers pleiten al jaren voor een stop op nieuwe gaswinningen onder de Waddenzee. En zij worden steeds vaker en steeds duidelijker gesteund door oproepen, studies en waarschuwingen van de (inter)nationale energiesector. Het zal er om spannen of dit ‘laatste project’ niet snel ingehaald zal worden door het Nieuwe Nederlandse Normaal waarbij huishoudens en industrie andere energiebronnen gebruiken dan fossiel aardgas. 

Bronnen: 

Waddenvereniging

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie