U bent hier

Noord-Nederland en Nedersaksen vormen Living Lab voor mobiliteitsinnovatie en energietransitie

Op uitnodiging van de Europarlementariërs Tiemo Wölken (SPD), Michael Cramer (Bündnis 90/Die Grünen), Wim van de Camp (CDA) en Matthijs van Miltenburg (D66) vond er op dinsdag 10 oktober een ontbijtsessie van de noordelijke Duits-Nederlandse grensregio in het Europees parlement in Brussel plaats. De vier Duitse en Nederlandse gastheren spraken tijdens de bijeenkomst met 45 bestuurders en topambtenaren uit Europa en de grensregio. De noordelijke grensregio presenteerde zich als Living Lab voor mobiliteitsinnovatie en energietransitie.

“Een krachtig Europa kan niet zonder sterke grensregio’s, die over hun nationale grenzen heen samenwerken”, benadrukte Tiemo Wölken (SPD) Europarlementariër  in zijn inleiding. “Onze focus op de koppeling van netwerken en projecten geeft meerwaarde aan de noordelijke (grens)regio én Europa. Ons doel is om mensen, bedrijven en diensten met elkaar te verbinden om zo de sociaaleconomische ontwikkeling te versterken.”

Gedeputeerde Fleur Gräper - Van Koolwijk (provincie Groningen) lichtte onder anderen toe waarom de noordelijke Duits-Nederlandse grensregio belangrijk is voor Europa. "Noord-Nederland - thuis van bijna twee miljoen mensen- heeft veel te bieden. Voeg de provincie Overijssel en het grensgebied van Nedersaksen toe en er is een omvangrijke regio die het kernnetwerk kan versterken. De diversiteit in dit gebied is ideaal om innovatieve mobiliteitsoplossingen in een echte leefomgeving te testen: een Living Lab" aldus de gedeputeerde. De ambitie is om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan het klimaatakkoord van Parijs en voorloper te zijn bij de implementatie van de EU-richtlijn betreffende de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. "Met grensoverschrijdende projecten zoals de Wunderline en waterstofvervoer als katalysator kunnen die ambities gehaald worden" aldus Thomas Lux uit Nedersaksen.

Gedeputeerde Henk Brink (provincie Drenthe) sloot hierop aan met de ambitie om de spoorverbinding Emmen - Rheine op te waarderen voor personenvervoer. Net als bij de Wunderline wordt een aanzienlijke reizigerstoename verwacht. Tevens bracht hij naar voren dat Groningen Airport Eelde sinds gisteren de eerste luchthaven is waar Drones mogen vliegen. Dit biedt perspectief voor de inzet van de regio als “Drone Hub”. Verder gaf hij aan blij te zijn met betrokkenheid van de aanwezigen.

Gedeputeerde Sietske Poepjes (provincie Fryslân) bracht Leeuwarden als culturele Hoofdstad 2018 voor het voetlicht. In dit kader is in 2018 de gehele grensregio op meerdere gebieden een “Living Lab". Onder andere door de inzet van een waterstof trein tussen Groningen en Zuidhorn als alternatieve vorm van transport. Ook op het gebied van cultuur, kunst, mobiliteit, techniek en grensoverschrijdende samenwerking staan in 2018 voor de gehele regio innovatieve projecten op de agenda.

Het vernieuwen en verbreden van de sluizen in Kornwerderzand is van belang voor de scheepsbouw in de regio. Deze sluizen zijn daarnaast een belangrijke grensoverschrijdende waterverbinding met de rest van Europa, zodat goederenvervoer over zowel water, als de weg mogelijk is.

Na de discussie onder leiding van Europarlementariër Michael Cramer was de conclusie dat Noord Nederland zich samen met Nedersaksen hard gaat maken voor meer geld uit Europa voor het onderliggende netwerk in deze regio. Daarbij is de noordelijke grensregio al goed op weg en de vier Europarlementariërs zullen waar nodig de initiatieven van de regio verder helpen.

Bronnen: 

Provincie Groningen

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie