U bent hier

Vuurtoren van Pilsum

Op de dijk aan de Noord-Duitse waddenkust staat een decoratief vuurtorentje. De toren is plomp en recht, met een kermistentschtig dakje en kermisgeel-rood gestreept. Het is de Pilsumer Leuchturm.

Lichtenplan
De vuurtoren van Pilsum is een toren die gebouwd is als onderdeel van het lichtenplan voor de Beneden-Eems. De ijzeren vuurtoren is 11 meter hoog en dateert uit 1891. Hij werd in 1915 buiten gebruik gesteld. De fundering is in de zeedijk gebouwd en de toren is geel-rood geschilderd. Bekendheid geniet hij door gebruik van dit beeld in vele reclames voor de streek en voor een regionaal biermerk. De toren was ook de locatie voor de film Otto - Der Außerfriesische (1989) en voor de Tatort-aflevering "Sonne und Sturm" (2003) met Maria Furtwängler. Sinds 2004 is de vuurtoren ook als trouwlocatie in gebruik.

Scheepvaartverkeer
De Eems was tot het eind van de 19e eeuw 's nachts gevaarlijk om op te varen. Er ontbrak verlichting en de zeescheepvaart lag in de nacht noodgedwongen voor anker. Het Eemskanaal dat in 1877 gereedkwam, zorgde ervoor dat de scheepvaartverkeer toenam en dat riep om aanpassingen van het traject dat een vaarroute naar de havenstad Groningen inhield.

Schitterlicht
In 1883 werd een Nederlands-Pruisische conferentie belegd in Emden om de situatie aan te pakken. Er werd een plan gemaakt voor de verlichting van de Beneden-Eems. Vanaf zee tot aan de rede van Emden zou het scheepvaartverkeer doorlopend begeleid worden door het licht van een vijftal vuurtorens: drie op Pruisisch grondgebied, waaronder de vuurtoren van Pilsum en twee op Nederlands grondgebied. De vaargeul was verlicht met schitterlichten. De schepen konden aan de flikkeringen zien dat ze buiten de vaargeul raakten en aan het aantal flikkeringen zagen ze of het licht op de linker- of rechtzijde stond. Van zee inkomend had de rechterzijde een oneven aantal flikkeringen en de linkerzijde even.

Greetsiel
De vuurtoren ligt drie kilometer buiten Greetsiel en is via een landweg te bereiken. Het is een van Duitslands kleinste vuurtorens. Greetsiel zelf huisvest de grootste garnalenkottervloot van de Noord-Friese kust. Aan de kade bij het dorp is het dagelijks een bedrijvigheid van vissersboten.

Bronnen: 

greetsiel.org
wikipedia.org
Persbureau Ameland

Average: 4 (3 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie