U bent hier

Koken op Vlieland

Wil je ver komen op een toernooi van Tennisclub Vlieland? Bied je volgende tegenstander een stuk appeltaart uit de kantine aan en hij raakt geen bal meer.

De taart met appel, mascarpone en pecannoten die volgens het boek Koken op Vlieland soms op de club wordt geserveerd is overheerlijk, maar wel behoorlijk machtig. Wij aten hem als dessert en hadden dus tijd om uit te buiken. Maar een tennisser die vlak voor de wedstrijd een stuk eet, heeft vast geen puf om te rennen op een dropshot van de tegenstander...

Overigens blijkt uit het verhaal in het boek niet hoe láng de taart al op de kantinekaart staat. René Bijma van Tennisclub Vlieland laat weten dat het gaat om een recept van clublid Fransien Horjus, die het regelmatig serveert op de club. 'Omdat het een kookboek met voor- hoofd en nagerechten zou gaan worden hebben we in overleg met Fransien er een nagerecht van gemaakt en het recept wat uitgebreid. Het nagerecht is op thuislocatie door Fransien gemaakt en na opmaak door haar zoon, Yordi van Veen, door Orange House gefotografeerd en geproefd!'

Net als bij de vorige uitgaves Koken op Terschelling, Koken op Texel en Koken op Ameland vermeldt het boek niet zozeer echte eilander recepten, maar voornamelijk creaties van Le Palais Fin uit ‘s-Hertogenbosch en Assisti Culinair & Communicatie uit Amersfoort. Degenen die ze ‘presenteren’ zijn wel echte eilanders.

Dat gaat in Koken op Vlieland van burgemeester Tineke Schokker (die geroosterde asperges met zalm en mierikswortelboter aanbeveelt) via verschillende horecaondernemers naar de boswachters (eendenborstfilet met vijgen), zeehondenredder Willem Stel (kokkels met balsamicosaus met tomaat en boontjes) en de schoolkinderen (gegrilde aspergesalade met geitenkaas).

Voor de ingrediënten is zoveel mogelijk geput uit wat het eiland te bieden heeft. Vlielander bunker- en blauwe kaas bijvoorbeeld, cranberrys, zeewier, juttersbitter en verschillende soorten vis, zoals harder, makreel en tongschar. Dat ziet er allemaal bepaald appetijtelijk uit, maar net als bij de vorige uitgaves heb ik mijn twijfels in hoeverre de ‘bekende en minder bekende eilanders’ de gerechten zelf wel eens op tafel zetten. De professionele koks uit het boek waarschijnlijk wel, maar voor amateurs lijken de recepten soms wat hoog gegrepen. Gelukkig wordt de bereiding wel stap voor stap uitgelegd.

De eerder genoemde taart, gepresenteerd door tennissers Fransien Horjus, Auke Poppema en René Bijma, bleek voor mij daardoor prima te doen.

INGREDIËNTEN
voor 1 taart (6-8 personen) 
* 250 gram bastognekoeken 
* 200 gram boter 
* 4 appels, geschild en in blokjes 
* 100 gram bruine basterdsuiker 
* 1 theelepel kaneel 
* snufje zout 
* 1 vanillestokje of 1 tl aroma 
* 250 gram mascarpone 
* 150 gram suiker 
* 1 ei, losgeklopt 
* sap van 1/2 limoen 
* 100 gram gehakte pecannoten 
* 250 ml slagroom

BEREIDING
1 Verkruimel de koekjes en meng ze met 125 gram gesmolten boter. Druk dit mengsel uit over de met bakpapier beklede bodem van een springvorm.

2 Bak de appelblokjes met 25 gram boter, de basterdsuiker, kaneel en zout ca. 4 minuten. Laat het mengsel uitlekken en bewaar het vocht. Meng de mascarpone met 25 gram suiker, het ei en het limoensap.
 

3 Strooi de helft van de pecannoten over de koekbodem en schep daarop het afgekoelde appelmengsel. Schep hierover het mascarponemengsel.
 

Bak de taart 25 minuten op 160 graden. Maak de karamelsaus (zie hieronder), rooster de overgebleven pecannoten, klop de rest van de slagroom en garneer hiermee de taart.

 

(Dit artikel verscheen eerder in iets andere vorm in Wykein van het Friesch Dagblad)

Bronnen: 

Koken op Vlieland - Recepten van bekende en minder bekende eilanders - uitgeverij Orange House (2018)

Average: 5 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie