U bent hier

Bundels

De slikslede: een overblijfsel van het vissen 'achter de dijk'

Vorig jaar oktober hielden vissers Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van Proeflokaal ‘t Ailand een sliksledewedstrijd. De wedstrijd was een eerste actie om de traditionele slikslede weer in gebruik te nemen bij de kustvisserij. Naar aanleiding van de wedstrijd dook Pek van Andel dieper in de geschiedenis van de slikslede en schreef zijn verhaal op we website van De Gids.

Sliksledewedstrijd bij 't Ailand in Lauwersoog

Afgelopen zondag 5 oktober 2014 was er een primeur: een sliksledewedstrijd in Lauwersoog georganiseerd door ‘Waddengoud-vissers’ Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van Proeflokaal ’t Ailand. Een tiental deelnemers durfden de uitdaging aan en sleeden voor de overwinning op het drooggevallen slik in de kom voor de haveninloop. Sliksledewedstrijd bij 't Ailand in Lauwersoog

Rick Baar en Susanne Ophuis winnen sliksledewedstrijd in Lauwersoog

LAUWERSOOG - Afgelopen zondag was er een primeur: een sliksledewedstrijd in Lauwersoog georganiseerd door ‘Waddengoud-vissers’ Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van Proeflokaal ’t Ailand. Een tiental deelnemers durfden de uitdaging aan en sleeden voor de overwinning op het drooggevallen slik in de kom voor de haveninloop. Deze wedstrijd moet meer bekendheid geven aan de traditionele visserij.

Sliksledewedstrijd bij ’t Ailand in Lauwersoog

Al vele honderden jaren geleden maakten ambachtelijke wadvissers er gebruik van: de slikslede. Al sleeënd over het slik verplaatsten ze zich snel over het drooggevallen wad om fuiken leeg te halen. Om de slikslede weer onder de aandacht te brengen, organiseert proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog op zondag 5 oktober een sliksledewedstrijd met de kraites van Vaszlovszky.