U bent hier

Boekpresentatie 'De Watergeuzen. Een vergeten geschiedenis, 1568-1575'

Op woensdag 7 maart vond in Museum Het Hannemahuis in Harlingen de boekpresentatie van De Watergeuzen. Een vergeten geschiedenis, 1568-1575 van Anne Doedens en Jan Houter plaats. In aanwezigheid van ruim 50 genodigden, hielden de schrijvers een enthousiaste presentatie van hun boeken en over de bijzondere feiten die ze over de Watergeuzen boven water hebben gehaald. Het resultaat is een ruim 190 pagina's tellend boek dat aan vice-admiraal Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten, de burgemeesters van Texel, Vlieland en Harlingen werd overhandigd. Namens Terschelling nam de wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema een exemplaar in ontvangst. Voor Ameland ontving Pieter Jan Borsch een exemplaar die de nodige inhoudelijke aanvullingen en correcties voor het boek verzorgde.

Dit boek gaat over de watergeuzen. De vrijbuiters, avonturiers en piraten uit de begintijd van onze nationale onafhankelijkheidsstrijd. Zij, die vanaf de eerste jaren van de Tachtigjarige oorlog in dienst van Willem van Oranje opereerden.
De Watergeuzen gaat ook over hun operatieterrein, de zee, en vooral: het gebied dat we nu de Wadden noemen. Doedens en Houter deden onderzoek in archieven in binnen- en buitenland. Ze kwamen veel ongebruikt archiefmateriaal tegen. Zij beschrijven wie de watergeuzen waren. Maar ook, wat over het hoofd werd gezien:  de grote schade op wat nu de Waddenzee heet. Op het Marsdiep en het Vlie. Op en bij de eilanden Vlieland, Texel en Terschelling en Ameland. Via dat gebied arriveerden de graanschepen uit de Oostzee, daar werden ze prijsgemaakt. Daar plunderden en roofden de geuzen, daar hadden zij – zoals in het geval van Vlieland - hun basis en werd een bloedige strijd gestreden.

Bekijk hierboven de boekpresentatie terug:
 

Average: 5 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie