U bent hier

De Wadden – een beeldend waddenboek

Nergens ter wereld, De Wadden; zo heet het fotoboek over het waddengebied van Toon Fey dat in juni 2014 uitkwam. Fey wilde een waddenboek maken dat heel anders zou zijn dan alle andere. En dat is gelukt. Het is een prachtig boek geworden, met oogstrelende foto’s die je aan het denken zetten. De tekst is in het Nederlands en Duits.

Nergens ter wereld
‘Nergens ter wereld’ is de ondertitel van het boek De Wadden. Nergens ter wereld komt een landschap voor dat te vergelijken is met de strook tussen den Helder en Esbjerg. Het gebied is niet voor niets Werelderfgoed, het Nederlandse en Duitse deel sinds juni 2009 en het Deense sinds juni 2014. Het gebied is geologisch gezien piepjong en verandert nog dagelijks. Het is een uitgebalanceerd systeem van natuurlijke processen die heden ten dage gewoon doorgaan. Op de Wadden kun je de natuur aan het werk zien, dat maakt het gebied zo bijzonder.

Verstilde foto’s
Toon Fey maakte een fotoboek met verstilde foto’s. Ze zijn vaak simplistisch, soms geheimzinnig. Fotograaf Fey is een meester in het opmerken van bijzondere beelden en dit boek staat er helemaal vol mee. Nergens wordt aangegeven waar of wanneer de foto’s gemaakt. Daar gaat het niet om, en het maakt de foto’s tijdloos. Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken:

  1. Los zand;
  2. Van zandplaat naar eiland;
  3. Strand en duinen;
  4. Wad en kwelder;
  5. Menselijke sporen.

De kunstenaar volgt met zijn platen en teksten zo’n beetje de ontwikkelingsgeschiedenis van het waddengebied. Hij laat de onmetelijkheid zien en de natuur die overal is. Hij citeert Thijsse: “In Domburg, Scheveningen of Zandvoort weet je dat achter de horizont, en niet eens zo heel ver, weer Engeland ligt. Maar hier op Terschelling is geen overkant, je kijkt de wereld uit, over de Noordpool heen.”

Eenmalig
Fey legt in dit boek de dynamiek van het waddengebied vast. Het zand, water en de wind maken dat het lijkt alsof de situaties zomaar daar zijn verschenen. Zonder herkenbare oorzaak of duidelijk doel liggen ze waar ze liggen, kwam Fey ze tegen en zette ze op de foto. De foto’s zijn de onbewerkte platen die Fey maakte. Er is geen Photoshop of andere bewerking aan te pas gekomen. Alles is eenmalig en zonder bewerking in het boek terechtgekomen.

Teksten
Achterin het boek staan enkele teksten die uitleg geven over het ontstaan en uiterlijk van de verschillende landschappen. De teksten zijn kort en bondig en in het Nederlands en Duits en ook geïllustreerd met foto's. Het boek roept onmiskenbaar het waddengevoel op. De teksten geven de beelden extra betekenis.

Vormgeving
Het boek is 30 x 24 cm. Liggend en 204 pagina’s dik. Het is een groot formaat boek dat een dikke anderhalve kilo weegt. Bij aankoop zit het in een kartonnen huls waar een venster in gestanst is. De huls moet je van het boek schuiven om het te kunnen inzien. Het is een bijzondere uitgave.

Opgedragen
De wadden van Toon Fey is opgedragen aan jan Abrahamse (1937 – 2013). Abrahamse was een groot liefhebber van het gebied. Hij bezat veel kennis en was veelzijdig en creatief. Hij zette zich zijn hele leven in voor het waddengebied.

Toon Fey
Toon Fey is schrijver van reisreportages, boeken, artikelen, columns en essays. Hij maakt foto’s voor vele doeleinden, voor omslagen, kalenders en tentoonstellingen. Hij heeft zijn eigen archief in beheer. Fey is van huis uit fotograaf, maar hij is steeds meer gaan schrijven. In diverse uitgaven combineert hij zijn fotografie met zijn teksten.

De fotograaf/ schrijver heeft diverse boeken over de wadden op zijn naam staan. Hij heeft ook prachtige boekwerken over Suriname gemaakt.

De Wadden
Toon Fey
Scriptum publishers
ISBN 978 90 5594 779 9
Prijs € 29,95
Fey Signeerde zijn boek op 24 juni in Klif 12 op Texel.

Bronnen: 

ww.sjaanfanameland.infoteur.nl

Average: 3.3 (4 votes)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie