U bent hier

Meromar Scheermessen in de winkel

Langwerpige rechthoekige schelpen die iedereen wel eens bij de zee heeft zien liggen, het zijn de scheermessen ook wel mesheften genoemd. Schelpdieren die in levende vorm rechtop in het zand staan en van plankton leven. Ze hebben net zoals oesters en kokkels een heerlijk witgeel lekkernij binnenin.

Scheermessen
Deze uit de Waddenzee afkomstige scheermessen zijn in Frankrijk en Spanje een delicatesse. In Nederland zijn ze tamelijk onbekend. Ook Nederland kan gaan genieten van het culinaire geheim van de Fransen en Spanjaarden. Sinds kort zijn deze scheermessen uit het Waddengebied dan ook te koop bij enkele Jumbo’s in Friesland en Groningen.
Verkooppunten

  • Jumbo Dokkum
  • Jumbo Bolsward
  • Jumbo Harlingen
  • Jumbo Groningen Euroborg
  • Jumbo Haren

Of bestel ze direct in de webwinkel van Veltman Vis in Harlingen.

Onbekend maakt onbemind
Scheermessen gevangen in het Waddengebied en allemaal gaan ze naar Spanje en Frankrijk. Meromar Seafoods in Harlingen verwerkt, verpakt en brengt de mesheften naar deze Mediterrane landen. Onze culinaire zuiderburen lusten er pap van. Culinair goud dat zo onze neus voorbijschiet. Tja, wat de boer niet kent lust ie niet. Daar moest verandering in komen dachten Meromar, Veltman Vis en Stichting Waddengroep.

Project
Twee jaar geleden hebben de Waddengroep, Meromar en Veltman Vis een project gestart om milieuvriendelijk gevangen scheermessen uit het Waddengebied in Nederland te introduceren. Gericht op horeca en winkels.
Geen sinecure, want naast het feit dat de marketing en communicatie anders ingevuld moet worden dan bij de handel naar Zuid-Europa, zijn er ook allerlei praktische zaken waarmee rekening moet worden gehouden, zoals fabrieksaanpassingen, voedselveiligheidseisen, nieuwe leverancierinformatiesystemen en de ontwikkeling van streek- en duurzaamheidrichtlijnen.

Waddengoud
De scheermessen zijn nu met het Waddengoud en MSC keurmerk gecertificeerd.
IFS certificering voor de voedselveiligheid en de daarvoor benodigde fabrieksaanpassingen zijn gerealiseerd.
Een nieuw Exchange Data Informatiesysteem ten behoeve van supermarkten is geïnstalleerd.
Bij de klanten van horecagroothandel Veltman Vis is het product mesheften geïntroduceerd.

Verpakt
Een nieuw ‘voorbewerkt’ mesheftenproduct is ontwikkeld en beschikbaar. Hiervoor zijn nieuwe verpakkingsmachines aangeschaft, die eerst hebben proef gedraaid, en waardoor de scheermessen nu ook in een speciale ‘gasverpakte’ consumentenverpakking beschikbaar zijn.

Flyertje
Productetiketten zijn ontwikkeld en op dit moment wordt een infobooklet voor op de verpakking gemaakt. Zo’n booklet is een uitklapbaar klein flyertje speciaal voor op producten. De producten zijn geïntroduceerd in het supermarktkanaal.

Bronnen: 

Waddengoud

 

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie