U bent hier

Een dagje lijnvissen op het westelijke Wad

Zes keer per jaar schrijven de vissers Jan Rotgans en Jan Heijligenberg een stukje over hun belevenissen op het Westelijke Wad. Jan&Jan komen van het voormalig eiland Wieringen. Deze keer gaan ze een dag proefvissen met lijnen. Dat gebeurt in opdracht van de Stichting Geïntegreerde Visserij die met experimenten wil onderzoeken op welke soorten en op welke manier rendabel en duurzaam gevist kan worden. Ze doen verslag op hun eigen manier, in hun eigen woorden.

Jan & Jan: Een dagje lijnvissen op het westelijke Wad.
Van oorsprong paling- en Noordzeevisser en later werkzaam in de sportvisserij en als waddengids is het een enorme uitdaging om met die ervaring en kennis deze proef te doen. Met pieren en zagers hebben wij veel ervaring en we weten dan ook dat dat aas er snel afgegeten kan worden. Vanuit onze ervaring als waddengids weten we dat het niet alleen garnalen zijn die het aas opeten, grondels (dikkoppies) zijn de grootste vijanden voor het aas. We besloten om wat scheermessen te spitten en ook die aan de haken te knopen om een variatie aan aas aan te bieden, zodat we een beeld krijgen wat het beste vist of aan de haken blijft.

Uit Portugal hadden we een lijn meegenomen waar de plaatselijke vissers ook mee vissen. Deze lijn lijkt op normaal hengelsnoer maar dan 10 keer zo dik. Afgekeken van IJsselmeervissers gebruikten we een lijnkist met haken om vervolgens een dwarssnoer aan de lijn te knopen met het beaaste haakje.

Op naar de visgronden richting het mosselgaatje. Voor deze geul hadden wij vanuit het verleden goeie resultaten gehad dus de beug moest hier staan. Onderweg viel de buitenboordmotor stil ‘geen koeling’, het staarteind zat vol zeesla. We hebben de lijn toch maar uitgezet en zeiden tegen elkaar: "Niet te lang laten staan met al dat groen". Voordat het eind er uit was brak de lijn toch in tweeën, einde verhaal dus. Dat betekent een aantal weken wachtten voordat we weer gaan proberen of op een hele andere visstek.

Average: 5 (1 vote)
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie