U bent hier

Opening Icoon Afsluitdijk

Grootschalige design & innovatie tentoonstelling van 17 november t/m 21 januari na zonsondergang.

De Afsluitdijk is de 32 kilometer lange dijk die Nederland beschermt tegen het water. De met de hand gebouwde dijk, gerealiseerd in 1932, is een unieke plek in de wereld. Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers en engineers voegen een subtiele tweede laag van licht en interactie toe die de schoonheid van de dijk versterkt. Roosegaarde’s drie nieuwe ontwerpen LICHTPOORT, WINDVOGEL en GLOWING NATURE zijn voor iedereen gratis te bezoeken na zonsondergang. Alle actuele informatie vind je op de website van Studio Roosegaarde.

Waan je in een sciencefictionfilm
Beleef Icoon Afsluitdijk en waan je in een sciencefictionfilm. Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team van experts nemen je tijdens Icoon Afsluitdijk mee in het oorspronkelijk innovatieve karakter van de dijk door zijn belangrijkste functies – waterbeheer, waterveiligheid en mobiliteit – met licht, duisternis en interactie te accentueren. Stap in je auto, rijd door LICHTPOORT en breng zelf de monumentale heftorens tot leven. Bekijk de dansende lichtlijnen van WINDVOGEL, een slimme vlieger die energie opwekt. En bezoek GLOWING NATURE, een interactieve en mysterieuze ervaring met levende lichtgevende algen. Een bezoek aan de 32-kilometer lange, unieke Nederlandse dijk is nóg spannender, dankzij het werk van de wereldberoemde Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. Icoon Afsluitdijk: 17 november t/m 21 januari na zonsondergang.

Lichtpoort 
De nieuwe futuristische entree aan beide kanten van de dijk heet LICHTPOORT en bestaat uit 60 monumentale heftorens uit 1932. De gebouwen van architect Dirk Roosenburg, grootvader van architect Rem Koolhaas, zijn volledig gerestaureerd en voorzien van een retro-reflecterende laag. De torens lichten alleen op als je met je koplampen op de torens schijnt. Daan Roosegaarde haalde zijn inspiratie voor de retro-reflecterende laag uit de vleugels van vlinders. Rijd na zonsondergang met de auto door de poorten en breng de torens tot leven met jouw eigen koplampen.

Windvogel 
Beleef ook het project WINDVOGEL, een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Hij droomde van slimme vliegers die stroom opwekken en daarmee lange tijd zelf in de lucht kunnen blijven. Roosegaarde brengt die droom nu tot leven op de Afsluitdijk. De vliegers van WINDVOGEL kunnen elk wel 20 tot 100 kW stroom opwekken. Dat is genoeg stroom voor 200 huishoudens. Met hun speciaal ontworpen lichtgevende lijnen zijn de vliegers een poëtisch schouwspel in het donker.

Glowing Nature 
Het project GLOWING NATURE toont de schoonheid van de natuur op de Afsluitdijk met een unieke ontmoeting tussen mens, biologie en technologie. De exclusieve tentoonstelling op de Afsluitdijk, geplaatst in een van de historische Kazematten, is een interactieve en mysterieuze ervaring met lichtgevende algen, een van de oudste micro-organismen ter wereld. Waar je loopt wordt het licht. Alleen wanneer je deze eencellige algen perfect onderhoudt en verzorgt, geven ze langdurig natuurlijk licht wanneer je ze aanraakt.

Praktische informatie 
De ontwerpen zijn van 17 november tot met 21 januari na zonsondergang te bezichtigen op de Afsluitdijk en voor iedereen gratis toegankelijk. LICHTPOORT en WINDVOGEL bekijk je gewoon vanuit je eigen auto. GLOWING NATURE is te bezoeken in Kazemat VII van het Kazemattenmuseum. De openingstijden van WINDVOGEL en GLOWING NATURE zijn afhankelijk van de onvoorspelbare natuur. Check voor vertrek daarom voor de zekerheid de openingstijden. Tijdens de tentoonstelling is ook de film ‘Icoon Afsluitdijk’ van Felix Kops te zien over de ontwikkeling van de concepten. Na 21 januari reizen WINDVOGEL en GLOWING NATURE de wereld over om het verhaal van de Afsluitdijk te vertellen. LICHTPOORT blijft permanent op de dijk en blijft voor iedereen toegankelijk.

Voor wie is dit te zien? 
Icoon Afsluitdijk is voor alle leeftijden. Stap in de auto en beleef deze unieke ontwerpen in het donker.

Wanneer het beste te beleven? 
Beleef Icoon Afsluitdijk na zonsondergang van 17 november 2017 t/m 21 januari 2018.

Bronnen: 

DNA

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie