U bent hier

Nynke Laverman brengt ode aan de wadden in On the Edge

Op 18 oktober verscheen 'On the Edge', de titelsong van de natuurfilm WAD; overleven op de grens van water en land. De clip toont een speciale selectie beelden van het WAD, de oplettende kijker vindt ook nieuw filmmateriaal wat nog nergens eerder vertoond is. De titelsong is geschreven en gezongen door Nynke Laverman en gecomponeerd door Nynke in samenwerking met Sytze Pruiksma en Martin Fondse. Deze zomer waren de opnames samen met Lavinia Meijer en Omnivorous Music Strings in de Wisseloord Studio’s Hilversum. 

Nynke Laverman: "De tekst verwoordt waar de hele film over gaat, namelijk dat alles met elkaar verbonden is. Moeder Aarde spreekt ons, de wezens op haar huid, moed in: ‘I’m in the deep of everything, I am here, you’re on my skin. You are a part of everything, of every thing."

Muziek en geluid in WADfilm zijn essentieel
Veel bioscoopbezoekers verbazen zich over het geluid van Wadfilm. Zo maakte geluidsman Olivier Nijs opnames hoog in de lucht tot aan individuele zandkorrels en luchtbelletjes. Er zijn meer dan 40 soorten zandgeluid en 70 soorten zeegeluiden opgenomen. Daardoor neemt de film je veelal letterlijk mee onder het ijs, in het zand en op het wad. Je hoort het geluid van het gras zoals het bergeendje dat ook hoort.

De muziek is speciaal gecomponeerd voor de film en tijdens de montage door Martin Fondse. Daarbij is nauw samengewerkt met Nynke Laverman, Lavinia Meijer en Sytze Pruiksma. Meestal wordt de muziek gecomponeerd als de film al helemaal afgemonteerd is. Dat maakt het voor componisten soms best lastig omdat timing, de opbouw en de gewenste emotie hand in hand gaan met de edit van de filmscenes. Met deze co-creatie van muziek en film duikt de kijker nog meer de essentie van de film in. 

Over WADfilm: de ware ode aan de wadden
WAD is de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als bovenwater en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan u zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee vlakbij bij Terschelling.

Een film die dit unieke en zeer dynamische natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopisch kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals; timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen.

Nynke Laverman on tour dit najaar
In november en december gaat Nynke Laverman bovendien op reprise op 15 podia door heel Nederland met haar voorstelling Wachter. Het vijfde album van Nynke Laverman gaat over de kunst van het wachten. Wachten als levenshouding, met de natuur als voorbeeld. Op het podium wordt Nynke bijgestaan door slagwerker Sytze Pruiksma en celliste Geneviève Verhage. Meer hierover op www.nynkemusic.com.

Bronnen: 

Ruben Smit Productions

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie