U bent hier

Waddenzee werelderfgoed

Een groot deel van de Waddenzee is sinds 2009 werelderfgoed. De Waddenzee is een langgerekte zee, van Nederland langs Duitsland tot aan Denemarken. De zee is omzoomd door eilanden aan de ene kant en vasteland aan de andere kant. Het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee is Werelderfgoed, het Deense deel nog niet.

Eervol
Grote steden, zoals Amsterdam, Bremen en Hamburg, liggen op afstand. De eilanden bestaan voornamelijk uit zand, op het land is veel kleigrond te vinden en het wad zelf bestaat uit modderige vlaktes en kale zandbanken. De UNESCO vond het gebied zó uniek, dat het op de lijst van werelderfgoed thuishoort. UNESCO is de wereldorganisatie voor cultuur en wetenschap. Om de erkenning van Werelderfgoed te krijgen is een eervolle zaak. Prachtige gebouwen en gebieden staan op de lijst en daar staat de Waddenzee nu tussen.
Werelderfgoed zijn ondermeer:

  • Piramiden van Gizeh in Egypte;
  • Chinese muur;
  • Grand Canyon in de Verenigde Staten;
  • Grote Barrièrerif in Australië;
  • Amsterdamse grachten;
  • Woudagemaal bij Lemmer;
  • Molens van Kinderdijk.

Bescherming
Een plaatsje op de werelderfgoedlijst is geen garantie voor bescherming. De landen waar het gebied of het gebouw in staat is daar verantwoordelijk voor. Soms verdwijnt er een erkend werelderfgoed van de lijst omdat het bijvoorbeeld niet meer bestaat. De Boeddha's van Bamyan in Aghanistan zijn daar een voorbeeld van. De beelden waren uitgehouwen in een berg en in 2001 opgeblazen door de Taliban. Met de vernietiging van de beelden verdwenen ze automatisch van de lijst. 
Grote delen van de Waddenzee zijn natuurreservaat of Nationaal Park. Op basis van die status beschermen Nederland, Duitsland en Denemarken hun waddengebied.

Bronnen: 

Waddenzee werelderfgoed
Ecomare

Nog geen stemmen
Reactie plaatsen? Lees eerst de huisregels.

Advertentie